Planten

Koningen en koninginnen zijn er nooit geweest op het kasteel. Maar op de ruïne groeit wel koninginnenkruid. Koninginnenkruid bloeit in de nazomer. De paarse bloemtrossen trekken veel bijen, vlinders en andere insecten aan.

Zijn er ook planten met ‘koning’ in de naam? Ja, de koningskaars. De koningskaars is een grote plant met onderaan grote grijsgroene, zachtbehaarde bladeren en een lange rechtopstaande bloeistengel waar in de zomer gele bloemen aan bloeien. Hommels komen hier graag nectar van opzuigen. De onderste bloemen bloeien het eerst. En als de stengel groter wordt, gaan ook de bovenste bloemen bloeien. Zo staat de plant lang in bloei.

Op de ruïne staan ook koningskaarsen. Of nee, het is een plant die er als twee druppels water  op lijkt, de stalkaars. Jammer! Een koningskaars klinkt toch veel beter voor op een kasteel dan een stalkaars.


De koningskaars! Oh nee, jammer, de stalkaars.

Bramen, anjers, ratelaars en stinkende gouwe
Op de ruïne groeien tientallen verschillende soorten planten. Bramen, anjers, ratelaar, stinkende gouwe, om er maar een paar te noemen. Als je van de stinkende gouwe een takje afbreekt, komt er oranje sap uit. Heb je wratten? Smeer ze dan elke dag in met het sap en ze verdwijnen.

Muurplanten zich thuis voelen op de muren van een ruïne
De meeste planten op de ruïne vind je ook wel in de omgeving. Maar op de ruïne groeien ook bijzondere planten die je niet zo snel op andere plaatsen kunt vinden: de muurplanten. Gewone muren van huizen zijn veel te glad en het cement is te hard. Daar kunnen muurplanten niet groeien. De muren op de ruïne zijn gemetseld met zachtere cement waar veel kalk in zit. Daar houden de muurplanten van en ze groeien er dan ook volop. Rond Kasteel Huys ter Horst tref je muurpeper en muurvaren.  Muurpeper heet zo omdat hij heel scherp smaakt. De bloemen van muurpeper zijn geel. De blaadjes van muurpeper zijn heel dik zodat er water in opgeslagen kan worden. Dat komt goed van pas als het een tijdje niet regent.


Muurpeper en Wit vetkruid

Varens
Grote varens ken je wel van het bos. Op muren groeien kleine varens, zoals de muurvaren. Die groeit alleen op muren en zul je in het bos niet vinden. Een andere soort varen op de muren van de ruïne is de steenbreekvaren.


Muurvaren Steenbreekvaren