De bomen

Vijftig jaar geleden zag de kasteelruïne er wat anders uit dan tegenwoordig. Er stonden nauwelijks muren overeind. Alles was ingestort en dicht begroeid met struiken en bomen. Alleen het restant van de toren stond nog overeind. Daar groeiden berken bovenop. Op de voorburcht, die nu verhard is, stonden grote populieren. Bomen op een ruïne, dat ziet er misschien leuk uit. Maar de wortels groeien en duwen de stenen uit elkaar. Zo vervalt de ruïne langzaam. Rond het jaar 1970 zijn er opgravingen gedaan bij het kasteel om de oude resten van het kasteel te onderzoeken. Daarna zijn delen van de muren opnieuw opgebouwd. Kelders en enkele kamers zijn opnieuw gemaakt. De bomen zijn van de ruïne verdwenen.


De toren uit 1970 met berken bovenop.


De oude kastanjeboom bij de poort, deze is helaas door een onweersbui geveld…

Boomgaard
Bij het kasteel hoorde ook een grote boomgaard. Daar stonden appelbomen, perenbomen en andere fruitbomen. De boomgaard lag op de plaats waar nu het scheidsrechtersveld is, tussen de ruïne en de Rowwen Hook. Een nieuwe boomgaard is aangelegd bij de Tiendschuur.

Het Herenbos
Ook het bos was eigendom van de heren van Horst. Daarom heette het vroeger het Herenbos. Er is nu nog een weg die door het bos loopt en zo heet: de Herenbosweg. Het Herenbos heet nu: Kasteelpark Ter Horst. Voor de meeste mensen heet het bos: de Kasteelse Bossen of de Moelbaerenbos. De oudste bomen in de Moelbaerenbos zijn eiken en beuken van zeker tweehonderd jaar oud.

De Mispelboom
Bij het kasteel is een paar jaar geleden ook een mispelboom geplant. De mispel is een klein soort boom met mooie witte bloemen. In de herfst worden dat vruchten, maar die zijn niet te eten. Het moet eerst gevroren hebben. De vruchten worden dan zacht en gaan gisten. Dan kunnen ze geplukt worden en kan er lekkere jam of gelei van gemaakt worden. Vaak wordt gezegd dat de vruchten dan rot zijn: ‘zo rot als een mispel’.


Bloemen van de mispelboom

Wat heeft de mispelboom met het kasteel te maken? De mispel is een boom die vooral in Gelderland en Zuid-Limburg groeit. Het is het symbool van de hertog van Gelre. De legende gaat dat een voorvader van de hertogen van Gelre een draak had verslagen onder een mispelboom. Daarom is de mispelbloem in het wapen van de hertogen van Gelre gekomen. Wat wel vreemd is: soms is de bloem op het wapen wit en op andere wapens rood. De mispelbloem is toch echt wit. Het Huys ter Horst maakte deel uit van het Hertogdom Gelre. Maar in geen van de oude wapens van de families die op het Huys ter Horst woonden, is de mispel te zien.  Ook in de oude gemeentewapens van Horst: geen mispelbloemen.  In het nieuwe gemeentewapen van Horst aan de Maas wel.  In de rand staan vijf mispelbloemen. ook weer in het rood. Waarom vijf? Omdat Horst aan de Maas is ontstaan uit vijf gemeenten: Horst, Sevenum, Grubbenvorst, Broekhuizen en Meerlo (of eigenlijk het Meerlose deel van Meerlo-Wanssum).


Het wapen van de gemeente Horst aan de Maas